Thema Verantwoordelijkheid, november 2021

Posted on

Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen; als kinderen met voetballen een ruit intrappen moeten de ouders betalen. Wat betekent dat dan, als je ergens verantwoordelijk voor bent? Is verantwoordelijkheid een soort van garantiefonds? Een zekerstelling wie aansprakelijk is als het fout gaat? Verantwoordelijkheid nemen is daarmee behoorlijk speculatief. Je weet niet wat voor narigheid er zal gebeuren en wanneer, en je zegt toch: ik draai ervoor op. Is dat edelmoedig of naïef? Of misschien overmoedig?
Verantwoordelijkheid lijkt iets te maken te hebben met antwoord kunnen geven en ook wel met verdedigen. Blijkbaar speelt verantwoordelijkheid pas als er iets mis is gegaan, of als iemand vindt dat er iets mis is gegaan, als er iets moet worden ‘rechtgezet’. Verantwoordelijkheid heeft dus te maken met regels en normen.
In het Grieks heeft verantwoordelijkheid te maken met offeren. Verantwoordelijkheid nemen of verantwoording afleggen een vorm van offeren. Wat een vreemde combinatie. Of toch niet zo vreemd? (met dank aan Socratisch Café Amsterdam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *